Monday, July 9, 2012

Petua Merawat Anak Demam Panas

Salam...

Today i'm a super panic mom...
si kecik tak henti2 nangis and suhu badan pulak tak turun...



sian anak ibu...
first time dia demam sepanas ini...
and before diz pun kalau dia demam...
muaz still active...
but today...
dia agak layu and nak di peluk je (peluk tue biase for all baby...nak lebih manje)





Thanks to all friends from FB yang share tips for me...
me ibu muda yang masih belajar...
thanks a lot...




Terharu...thanks again...^^

okey...mana yang still blur dengan tips di atas...here the tips for all mumy...
u can try it...
semoga anak ibu2,mumy2, bonda2 semua sihat & membesar dengan kuat & cergas...


Petua 1: Bancuhkan asam jawa dengan sedikit air. (Lebih pekat, lebih baik.) Kemudian, sapukan ke semua bahagian kepala dan pelipat-pelipat anggota badan. Airnya juga boleh diminum dengan ditambah sedikit gula.
Petua 2: Anda juga boleh menyapukan lendir daun lidah buaya ke bahagian kepala dan pelipat-pelipat anggota badan anak.
Petua 3: Anda juga boleh gunakan beberapa ulas bawang merah, hiris halus dan campurkan dengan perahan air limau nipis dan sedikit air suam. Kemudian, sapu ke kepala anak sehingga rata. Panasnya akan berkurangan.





4 comments:

MiSsJue said...

kenapa muaz asyik demam je ni :( ko dera dia ek? hee

Puan Emy said...

Harraz pun demam malam tadi Watie...
Tp ALHAMDULILLAH ari ni demam dah kurang..cuma ade ulser dalam mulut..Asyik merengek jer sepanjang hari...musim agak nyer...

Miss Watie said...

Jue: ha3...senget ko...ksygn aku not..nk jentik pn xsanggup...

Emy: cuaca now xelok...lg pon my mom ckp dia cm watie...asik sakit sampai sthn...

Vitamom Liana said...

Thanks ye berkongsi petua... :)

Tumpang lalu ye tuan tanah..
Saya ada menjual set kecantikan, set menyusu, bersalin & hamil :)
http://thevitamomshop.blogspot.com
http://facebook.com/vitamom

Related Posts with Thumbnails